12 Jan 10

LEDIB program je u saradnji sa YuRom centrom iz Niša otpočeo sprovođenje projekta “Uvođenje preduzetničkog organizovanja za romsku zajednicu. Izgradnja kapaciteta u organizovanju”.

Projekat će trajati 12 meseci, do oktobra 2010. godine. Aktivnosti se odvijaju na teritoriji Nišavskog okruga(Grad Niš, Opštine Aleksinac, Svrljig, Merošina, Ražanj, Doljevac i Gadžin Han), sa namerom da se smanji siromaštvo u romskoj zajednici kroz tri načina delovanja: otvaranje novih radnih mesta u romskoj zajednici, stručne obuke za Rome, osnivanje romskih zadruga.

 

Introducing Entrepreneurship Organization into Roma Community

Osnovni cilj projekta je osnaživanje Roma Nišavskog okruga, kroz fokusiranje na mogućnost zapošljavanja i ekonomskog razvoja. Glavne ciljne grupe su: mladi Romi bez radnog iskustva, nezaposleni Romi, sakupljači sekundarnih sirovina, Romi sa seoskog područja, Interno raseljena lica, odbijeni tražioci azila i Romi preduzetnici.
Potreba za ovakvim projektom proizašla je iz činjenice da je u okviru romske populacije evidentan visok stepen siromaštva i nezaposlenosti. Takodje, činjenica je da su pripadnici ove manjine uglavnom niskog stepena obrazovanja i da je njihov nivo informisanosti veoma nizak. U skladu sa tim, predviđen je i komplementarni metod sprovođenja aktivnosti koji obuhvata međusobno povezivanje više romskih organizacija, obuke i treninge, institucionalizaciju Roma, kao i snažnu informativnu kampanju.


Projekat se bazira na osnovnim ciljevima LEDIB programa (lokalni ekonomski razvoj i kreiranje novih radnih mesta) i biće sproveden u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje, Agencijom za Mala i Srednja Preduzeća, Ministarstvom ekonomije i regionalnog razvoja.


Vesti
NOVI ZAKON O UDRUŽENjIMA – U SUSRET KLASTERIMA I MEĐUNARODNOJ PRIVREDNOJ SARADNjI


NOVI ZAKON O UDRUŽENjIMA – U SUSRET KLASTERIMA I MEĐUNARODNOJ PRIVREDNOJ SARADNjI

 

("Službeni glasnik Republike Srbije br.51/2009")

 

UVOD

 

Veliku pažnju najšire javnosti krajem 2009.godine privukao je usvojeni Zakon o udruženjima. Njegova primena posebno će doći do izražaja u 2010.godini pa i kasnije a s obzirom na mogućnosti koje nudi ne samo nevladinom već i privrednom sektoru tj.klasterima svakako zaslužuje da se na ovom mestu u osnovnim crtama osvrnemo na njegove norme.VIDEO

Arhiva Vesti