08 Sep 10

Kategorija sakupljača otpada je zvanično priznata 2002. godine od strane CBO (Community Based Organization) – Brazil, kao specifična kategorija zanimanja br. 5192, kada su ustanovljeni i standardi / klasifikacije koji sadrže podatke o zaposlenjima u Brazilu, baziranim na Međunarodnom standardu klasifikacije zaposlenja (profesija).

 

Bez obzira da li rade samostalno ili organizovano u okviru udruženja i zadruga ili su u radnom odnosu, sakupljači otpada su opisani kao oni koji “sakupljaju, separiraju i prodaju reciklažne materijale kao sto su papir, karton ili staklo, kao i metale i nemetale i ostale materijale za ponovnu upotrebu. Rad se odvija na otvorenom, tokom celog dana i noći. Radnici su izloženi klimatskim promenama i riziku od nesreća u toku rukovanja materijalima, saobraćajnim nezgodama i, u mnogo slučajeva, gradskom nasilju.”

 

U Srbiji, na seminarima koje je organizovao Zavod za zapošljavanje, predstavnici sakupljača otpada opisali su procese svog rada koristeći karakteristike poslova sličnih njihovom opisanim u CBO. Identifikovano je osam velikih grupa aktivnosti, koje su uključile i dodatne (od 8 do 15) spečificnije zadatke, kao sto su: sakupljanje materijala za reciklažu i ponovnu upotrebu, prodaja materijala, separacija prikupljenih materijala, priprema materijala za transport, zaštita i održavanje životne sredine i radne opreme, promocija reciklaže, administriranje posla, zaštita na radu.


Vesti
V Business Cluster Club


U petak, 10.09.2010., od 11h do 13h, u Regent Clubu u Nišu održaće će se V Business Cluster Club, dvočasovni mesečni sastanak privrednika, članova i partnera Klastera i Saveza Start Up, partnera LEDIB Programa i predstavnika institucija značajnih za razvoj MSP sektora Nišavskog regiona.VIDEO
Venice Biennial
Arhiva Vesti