25 Jan 10

Grupa nastavnika poljoprivredne škole “Šumatovac” iz Aleksinca boravila je od 10. do 16.01. u studijskoj poseti poljoprivrednoj školi “Green Academy” iz Aarhusa u Danskoj. Ovo studijsko putovanje, kao i potpisivanje Protokola o povezivanju i saradnji između dve škole organizovao je i finansirao LEDIB Program.

 

Nastavnici iz Aleksinca prvo su obišli školu, staklenike, kao i radionice za različite vrste obuka i praktične nastave. Takođe su posetili i farmu konja na kojoj se izvodi praktična nastava. U toku posete organizovano je i predavanje o sistemu školovanja u Danskoj, a posle se krenulo u obilazak kompanije u kojoj se proizvodi ukrasna biljka Kalanhoja. Tu su gosti mogli da vide staklenike u kojima se primenjuje najsavremenija tehnologija gajenja, podržana najsavremenijom opremom. Usledio je i obilazak dve farme za proizvodju mleka sa rekordnim količinama od 9.000 litara po muznoj kravi. Posećena je i školska farma Zelene Akademije. Iako kapacitet farme nije veliki, grupa je bila impresionirana brojnošću različitih objekata i njihovom opremljenošću Nastavnicima je od posebnog znacaja bio i razgovor sa učenicima završnog razreda o načinu njihovog rada.

 

Grupa je takodje obišla školu za više obrazovanje u poljoprivrednoj struci, i uverila se da ima vrhunske prostorne, materijalne i kadrovske uslove za kvalitetan rad. Nastavnici iz Aleksinca posetili su i manje farme u okolini grada – farmu koza koje se gaje na organski način (i tako se postižu viša cena mleka i veća profitabilnost) i farmu na kojoj se proizvodi brašno na tradicionalan način.

 

Poseta je rezultirala potpisivanjem Protokola o povezivanju i saradnji između dve poljoprivredne škole.

 

Cilj projekta je da se ojaca strucno poljoprivredno obrazovanje u poljoprivrednoj skoli “Sumatovac” iz Aleksinca kroz zajednicke aktivnosti i u tesnoj saradnji sa poljoprivrednom skolom iz Danske.

 

Projekat ce biti nastavljen posetom profesora iz Danske, koji ce odrzati radionice sa temama iz strucnih oblasti.


Vesti
Duh starih zanata probuditi kod najmlađih
Duh starih zanata probuditi kod najmlađih


Povodom Uskršnjih praznika, u organizaciji Udruženja VILIN VEZ održana je prvi put manifestacija „Izbor najlepše oslikanog Uskršnjeg jajeta“ pod pokroviteljstvom Grada Niša, a u partnerstvu sa Danskim programom za lokalni ekonomski razvoj LEDIB.VIDEO
Pilot project on Pupils’ Entrepreneurship (November 2009 – June 2010)
Arhiva Vesti