18 Oct 10

KLASTERI DOSTOJNO PREDSTAVILI REGION steps to create a blog

 

Prvi nastup članova Saveza start ap klastera niškog regiona, građevinskog i tekstilnog klastera na 13. međunarodnom sajmu MUSIAD u Istanbulu izazvao je veliko interesovanje domaćina i izlagača i potpuno "osvetlao obraz" privrednika jugoistočne Srbije. Ti utisci nisu bez osnova jer je sve to utemeljeno na ozbiljnim i konkretnim poslovnim dogovorima čija će realizacija početi svakako do krja ove poslovne godine.

 

Za sve članove klastera je veoma značajno što smo se prvi put predstavili na tako velikoj medjunarodnoj manifestaciji i privukli pažnju zaista velikog broja privrednika iz Turske ali i drugih zemalja sajamskih izlagača-kaže predsednica Saveza start ap klastera niškog regiona Jasna Stevović. Značaj ovog sajma za nas je i u tome što je sveobuhvatan pa smo zahvaljujući timskom radu, na primer, ostvarili kontakte važne za klaster usluga, za medicinski klaster, za agroklaster kao i za ostale jer smo u neposrednim razgovorima partnerima iz inostranstva, a pre svega iz Turske, predočili naše vidjenje buduće saradnje što su oni podržali. Posebno dobri kontakti su ostvareni izmedju tekstilnog klastera i predstavnika tekstilne industrije iz Pakistana, razmenjeni su uzorci i tokom naredne nedelje će biti upućena specifikacija materijala. Inače, rekla je predsednica Stevović, koristim ovu priliku da pozovem sve preduzetnike, posebno početnike u poslovanju, da se jave Savezu start ap klastera da budu deo našeg tima jer su nam potrebna njihova iskustva a sigurno je da ćemo i mi moći njima da pomognemo kako bi svi zajedno dostojanstveno predstavljali naš region.

 

Gradjevinski klaster "Opeka-brik" okuplja 20 gradjevinskih malih i srednjih preduzeća koja se bave visokogradnjom i na Sajmu MUSIAD su prezentovani raspoloživi potencijali svih članica klastera.

 

Naš osnovni motiv za učešće na sajmu MOSIAD je da se eventualno kandidujemo za značajnije poslovne aranžmane i identifikujemo nove investitore koji bi želeli da ulažu u našoj zemlji-kaže direktor Gradjevinskog klastera "Opeka-brik" Dragan Grozdanović. U toj nameri smo uspeli jer smo imali dosta kontakata sa potencijalnim investitorima a najznačajniji razgovori su vodjeni sa predstavnicima turske kompanije koja se bavi investiranjem u objekte vezane za termalne vode. Zapravo, oni se bave izgradnjom medicinskih objekata, medicinskim turizmom i korišćenjem termalnih voda u medicinske svrhe. Predstavnici ovih turskih kompanija su pokazali interesovanje za saradnju sa članicama klastera "Opeka-brik" i dogovoreno je da im što pre dostavimo informacije o potencijalnim lokacijama za investiranje u banjski turizam. Na osnovu dogovora do kraja godine će nas posetiti potencijalni partneri iz Turske kako bi precizirali konkretnu dalju saradnju.

 

Našim predstavljanjem na Sajmu MUSIAD u Istambulu, koje je usledilo neposredno nakon potpisivanja sporazuma o saradnji izmedju Srbije i Turske, učinjen je pravi korak u promociji privrednih mogućnosti jugoistočne Srbije-kaže direktor Tekstilnog klastera "Impuls" Arsenije Mitrović. Kontakti koje smo ostvarili sa izlagačima na sajmu govore u prilog očekivanjima značajnijih poslovnih aranžmana sa tekstilcima-članovima MUSIAD asocijacije, jedne od najvećih industrijskih organizacija u Turskoj. Priliku smo iskoristili i za posetu fabrici našeg najvećeg dobavljača tkanina a primarne poslovne dogovore smo ostvarili i sa distributerima mašina i rezervnih delova što je naš veliki problem. Potpisani protokol o saradnji izmedju Saveza start ap klastera i MUSIAD-a kao i razgovori koje smo vodili sa sekretarom za tekstil ove turske asocijacije daju nam veliku dozu optimizma da će se nastaviti ozbiljna saradnja. Ovo tim pre što je Regionalna privredna komora Niš pre mesec dana organizovala posetu tekstilca iz Turske Nišu gde smo predstavili naše mogućnosti i dogovorili okvirne načine saradnje. na osnovu svega toga stekao sam utisak, naglasio je Mitrović, da su privrednici iz Turske prema nama blagonakloni, zainteresovani i da imaju interesa da investiraju u našu tekstilnu privredu. Nadam se da će i RPK i LEDIB svojim dobrim idejama doprineti realizaciji predloženih poslovnih veza sa privrednicima iz Turske.

 

ANTRFILE

 

PRVA PROMOCIJA

 

U okviru podrške koju LEDIB program pruža razvoju malih i srednjih preduzeća organizovao je za članove klastera i RPK učešće na medjunarodnom sajmu u Istanbulu-kaže Goran Zlatković, koordinator LEDIB programa komponente za razvoj klastera. Iako smo za članove klastera do sada organizovali veći broj poseta sajmovima ovo je za klastere bio prvi istup, aktivno učešće i promocija na velikoj medjunarodnoj sajamskoj manifestaciji. Prilika je dobro iskorišćena za uspostavljanje kontakata sa privrednicima koji su interesantni za njihove poslove. Takodje su posetili fabrike u Istanbulu i okolini i napravili kontakte sa najvećim proizvodjačima sirovine za tekstilnu industriju u svetu. LEDIB tim se kao organizator nada da će iz svega toga proisteći novi poslovi i povoljnije nabavke materijala. Osim toga, naročito veliki broj poslovnih kontakata su ostvarili naši gradjevinci budući da je bio veliki broj izlagača iz oblasti gradjevine. Imali su priliku da vide nove tehnologije, nove načine gradnje i sklope nova poznanstva što su i iskoristili.

 

ŠTA JE MUSIAD

 

Sa MUSIAD-om imamo saradnju od 2005.godine kada smo pokušali da povećamo obim ekonomskih odnosa izmedju srpske i turske privrede-kaže Milan Petrović-jedan od saradnika MUSIAD asocijacije zadužen za poslove na području Srbije. MUSIAD obuhvata oko 18 hiljada članica koje pokrivaju trećinu bruto nacionalnog dohotka Turske. To je praktično organizacija koja drži kompletnu tursku privredu i ekonomski deo u skoro svim delatnostima. Ovo je 13. sajam MUSIAD-a i prvi put su se na ovoj medjunarodnoj manifestaciji predstavili srpski privrednici iako su se godinama unazad predstavljali privrednici svih zemalja iz našeg okruženja.

 

Slike sa 13. međunarodnog sajma MUSIAD u Istanbulu možete videti ovde.


Vesti
Predsedništvo RPK Niš na Generalnoj Skupštini Danske Industrijske Konfederacije u Kopenhagenu
Predsedništvo RPK Niš na Generalnoj Skupštini Danske Industrijske Konfederacije u Kopenhagenu


Poslednje nedelje septembra 2010.godine delegacija u sastavu g-din Milovan Kocić, predsednik RPK Niš, g-din Miodrag Stojadinović, predsednik Skupštine RPK Niš, g-din Carstne Lund, direktor LEDIB programa I g-đa Danka Milojković, koordinator komponente za razvoj poslovnih organizacija LEDIB programa bili su gosti Danske industrijske konfederacije u Kopenhagenu.VIDEO
Pilot projekat o Đačkom preduzetništvu (novembar 2009 – jun 2010)
Arhiva Vesti