18 Oct 10

Poslednje nedelje septembra 2010.godine delegacija u sastavu g-din Milovan Kocić, predsednik RPK Niš, g-din Miodrag Stojadinović, predsednik Skupštine RPK Niš, g-din Carstne Lund, direktor LEDIB programa I g-đa Danka Milojković, koordinator komponente za razvoj poslovnih organizacija LEDIB programa bili su gosti Danske industrijske konfederacije u Kopenhagenu. more here

 

Program posete je obuhvatao učešće srpske delegacije na prezentacijama o organizaciji, strategiji zastupanja, uslugama i međunarodnoj saradnji DI sa EU I zemljama u svetu. Prezentacije su održane od strane izvršnih direktora ove poslovne organizacije. Pored predstavnika iz Srbije, gost ovog programa posete bio je I predstavnik iz Maroka g-din Mounir Ferram, direktor CGEM.

 

Drugi dan programa obuhvatao je učešće na Godišnjoj Generalnoj Skupštini Danske industrijske konfederacije. Skupštini je prisustvovalo više od 1000 članica. Među govornicima bio je i premijer Danske g-din Lars Lokke Rasmussen sa temom “Dalji napredak Danske” I lider Socio demokratske partije g-đa Helle Thorning-Schmidt sa temom “Socio demokratska poslovna politika”.

 

Nakon njihovih izlaganja, zvanice Skupštine su prisustvovale Poslovnom okruglom stolu predsednika najvećih danskih kompanija: Danfoss, TDC, Coloplast I Anders Nielsen&Co I dodeli DI-eve nagrade za najbolji proizvod 2010.godine.

 

Završna reč pripala je generalnom direktoru I predsedniku DI g-dinu Hans Skov Christensen-u.

 

Održavanje Generalne Skupštine DI privuklo je pažnju svih medija, a sadržaj programa i struktura govornika su ukazali na značaj delovanja poslovne organizacije DI u Danskoj i šire, na području EU i sveta.

 

U toku jednočasovnog sastanka sa g-dinom Hans Skov Christensen -om, generalnim direktorom I predsednikom DI, RPK Nis je pozvana da se pridruzi novoformiranoj poslovnoj organizaciji Business Europe čiji je jeadan od osnivača DI, inače partnerska organizacija RPK Niš. Sastanak je bio izuzetno koristan ucesnicima za pravilno shvatanje značaja i mogućnosti poslovnih organizaciji. Ono što bi smo mogli izdvojiti, a da je u skladu sa izlaganjem g-dina Hans Skov Christensen-a bilo bi sledeće:

 • Poslovna organizacija se mora demonstrirati u javnosti.
 • Neophodni su dnevni kontakti sa javnom administracijom koja Vas mora slušati ozbiljno i da zna ko ste.
 • Godišnja Generalna Skupština predstavlja fizičku demontraciju moći, poenta nije u donošenju rezultata.
 • DI nije monopolista, već ima i drugih poslovnih organizacija koje su učestvovale na Generalnoj Skupštini DI i imale priliku da se uvere ko je prvi, a gde su ostali.
 • U novinama koje su izašle dan nakon održavanja Generalne Skupštine DI moglo je da se pročita da je vodeća poslovna organizacija u Danskoj održala poslovni samit.
 • Za DI je važno da ih ljudi iz Ministarstava kontaktiraju, a ne samo Ministar, u suprotnom ne bi bilo moguće zadržati članice.
 • DI gradi program usluga za MSP, pri čemu sajt DI sadrži opciju odgovora na najčešće postavljena pitanja predstavnika sektora MSP. U proseku DI ima 1.800 poziva dnevno. Najčešća pitanja tiču se mogućnosti povećanja produktivnosti, pravnih aspekata, inovacija.
 • Velikim kompanija je potrebnije lobiranje od usluga DI-a. Kompanije šalju veoma kvalitetne ljude da budu u telima DI-a kako bi ostvarile što veći uticaj.
 • DI je neprofitabilna i nije politička organizacija. Politika nikada nije uticala interne odnose i uređenost DI-a.
 • Velike kompanije DI-a mogu dati mišljenje, ali ne i uticati na DI jer je DI dovoljno veliki i ima i druge članice. DI je zajednički glas za sve danske kompanije.
 • Članstvo u Business Europe je dobrovoljno, a DI je jedan od osnivača pored 40 poslovnih organizacija iz 34 zemlje u Evropi.
 • Business Europe obuhvata više od 20 miliona kompanija, 1.200 eksperta je uključeno u radne grupe Business Europe.
 • Business Europe raspolaže sa 45 zaposlenih.
 • Danska je velika u Danskoj, ali ne i u Briselu. Kada želite da imate uticaj, potrebno je pristupiti osnivanju unije (saveza / alijanse) poput poslovne organizacije Business Europe.

Vesti
Niški klasteri na 13. međunarodnom sajmu u Istanbulu
Niški klasteri na 13. međunarodnom sajmu u Istanbulu


Prvi nastup članova Saveza start ap klastera niškog regiona, građevinskog i tekstilnog klastera na 13. međunarodnom sajmu MUSIAD u Istanbulu izazvao je veliko interesovanje domaćina i izlagača i potpuno "osvetlao obraz" privrednika jugoistočne Srbije.VIDEO
Pilot projekat o Đačkom preduzetništvu (novembar 2009 – jun 2010)
Arhiva Vesti