16 Oct 10

U periodu od 7-10 oktobra 2010 godine u Istanbulu, održan je Sajam u organizaciji Asocijacije nezavisnih industrijalaca i privrednika Turske (MUSAID),  na prostoru od oko 100 000m2. Medju 3000 izlagača uz pomoć LEDIB programa našao se i tekstilni klaster IMPULS.

 

MUSIAD (Asocijacija nezavisnih industrijalaca i privrednika Turske) obuhvata oko 18.000 članica koje pokrivaju trećinu bruto nacionalnog dohotka Turske. To je asocijacija koja postoji 17 godina i drži kompletnu Tursku privredu u skoro svim delatnostima. Ovo je 13. sajam MUSIAD-a i prvi put su se na ovom medjunarodnom sajmu predstavili srpski privrednici, što je usledilo neposredno posle potpisivanja sporazuma o saradnji izmedju Srbije i Trske.

musid

Klaster IMPULS se u Turskoj predstavio na zajednickom štandu sa predstavnicima RPK Niš, Saveza Start Up klastera, Opeka Brick, Gradjevinskog i Tekstilnog klastera, ostvarivši značajne kontakte za buduću saradnju.

Predstavnici klastera IMPULS imali su sastanke na sajmu sa firmom FNF TRADERS iz pakistana koja se bavi proizvodnjom tkanina od pamuka, proizvodnjom cipela, muškog i ženskog rublja. U razgovorima sa generalnim direktorom Fahad Siddiqui-jem,  predstavljen je klaster IMPULS i kako je Pakistan četvrti najveći proizvodjač pamuka na svetu, iskazana je zainteresovanost za saradnju i uvoz pamučnog materijala iz Pakistana.

 

Srpsku delegaciju primili su predstavnici i predsednik MUSIAD-a Abdullah Aykut zadužen za regiju Antalija, i pokazali veliku zaintersovanost za lokalnu tekstilnu privredu. Predstavnici iz Antalije Abdullah Aykut i Ali Beceti takodje su ocenili da će se saradnja  naša dva udruženja nastaviti, a sledeći susret biće u znaku potpisivanja sporazuma o saradnji izmedju dva udruženja u Antaliji ili u Nišu.

Predstavnici klastera posetili su i neke od najvećih proizvodjača sirovine za tekstilnu industriju u Istanbulu. Jedna od njih je OR’BAY Tekstil, firma koja se bavi proizvodnjom tekstila. Upoznali se sa mogućnostima i uslovima poslovanja, razmenili uzorke i ostvarili značajan kontakt za buduću saradnju i potencijalni uvoz materijala iz Turske.

musid

Predstavnici klastera su iskoristili priliku i da posete neke od distributera mašina i rezervnih delova koje su nam veoma bitne i takodje se upoznali sa novim tehnologijama, ostvarili dobre poslovne dogovore i izuzetne kontakte za dalju saradnju.

U sklopu potpisivanja protokola o saradnji RPK Niš i MUSIAD-a imali smo priliku da se upoznamo i predstavimo gospodinu Önügören-u, predstavniku MUSIAD-a za tekstil i kožu i savetnikom premijera Turske. Gospodin Önügören upoznat je sa nasim potencijalima i dosadašnjim radom  i veoma zainteresovan da nas poseti sa potencijalnim partnerima iz Turske.


Vesti
Niški klasteri na 13. međunarodnom sajmu u Istanbulu
Niški klasteri na 13. međunarodnom sajmu u Istanbulu


Prvi nastup članova Saveza start ap klastera niškog regiona, građevinskog i tekstilnog klastera na 13. međunarodnom sajmu MUSIAD u Istanbulu izazvao je veliko interesovanje domaćina i izlagača i potpuno "osvetlao obraz" privrednika jugoistočne Srbije.VIDEO
Pilot projekat o Đačkom preduzetništvu (novembar 2009 – jun 2010)
Arhiva Vesti